De 5 voordelen van het German Body composition principe bij krachttraining

Ontdek de Effectiviteit van German Body Composition (GBC) in Krachttraining

In de wereld van krachttraining zijn er verschillende methoden en principes die worden toegepast om spiergroei en vetverlies te optimaliseren. Het German Body Composition (GBC) trainingsprincipe is daar een goed voorbeeld van. Dit principe kan worden ingezet voor zowel het opbouwen van spiermassa als voor het verbranden van vetmassa.

Wat is German Body Composition?

German Body Composition is een trainingsbenadering die werd ontwikkeld door de bekende coach Charles Poliquin. Het idee achter GBC is het stimuleren van het metabolisme door middel van intensieve krachttraining. Door twee compound oefeningen direct achter elkaar te trainen zal de productie van het groeihormoon worden gestimuleerd.

Het stimuleren van groeihormoon (GH) tijdens krachttraining biedt verschillende voordelen voor het lichaam, waaronder:

1. Spiergroei en herstel:

Groeihormoon speelt een cruciale rol bij spiergroei. Tijdens krachttraining stimuleert GH de synthese van eiwitten, wat essentieel is voor het opbouwen en herstellen van spierweefsel. Het zorgt voor een verbeterde regeneratie van spiervezels na intensieve training, waardoor spieren sterker en groter kunnen worden. Voor een optimaal herstel is het belangrijk dat het lichaam dagelijkse voldoende aminozuren te beschikking heeft. Het voedingssupplement Glycine kan hierin bijdragen.

2. Vetverlies en metabolisme:

Groeihormoon staat bekend om zijn vermogen om vetverbranding te bevorderen. Het stimuleert het lichaam om vet als energiebron te gebruiken, wat kan leiden tot een afname van lichaamsvet en een verbeterd metabolisme.

3. Sterkere botten en bindweefsel:

Naast het effect op spieren en vet, helpt groeihormoon ook bij het versterken van botten en bindweefsel. Dit kan de algemene botdichtheid verbeteren en de weerstand tegen blessures vergroten.

4. Vertraging van veroudering:

Groeihormoon wordt soms beschouwd als een hormoon dat veroudering kan vertragen of de effecten van veroudering kan verminderen. Het kan helpen bij het behoud van spiermassa en het bevorderen van een jeugdiger uiterlijk en energieniveau.

5. Verbeterde slaapkwaliteit:

Groeihormoon wordt vaak in verband gebracht met een betere slaapkwaliteit. Tijdens diepe slaapfasen wordt het hormoon vaak vrijgegeven, wat essentieel is voor het herstel van spieren en weefsels.

Krachttraining, met name oefeningen met zware compound oefeningen, kan de natuurlijke afgifte van groeihormoon verhogen. Zorg voor voldoende rust en herstel, aangezien slaap een belangrijke factor is bij de afgifte van dit hormoon.

Hoe werkt het German Body Composition principe?

Het basisprincipe van GBC draait om het uitvoeren van compound oefeningen met weinig rust tussen sets. Dit betekent dat je oefeningen doet die meerdere spiergroepen tegelijkertijd aanspreken, zoals squats, deadlifts, lunges en pull-ups. Tijdens de GBC wissel je een onderlichaam compound oefening af met een bovenlichaam compound oefening. Het gevolg is dat er meer lactaat wordt geproduceerd tijdens de training, wat zorgt voor een grote aanmaak van het groeihormoon na de training.

Een typische GBC-training bestaat uit het uitvoeren van 6 tot 8 oefeningen, met 2 tot 4 sets van 8 tot 12 herhalingen per oefening. De rust tussen de sets wordt geminimaliseerd, meestal tot 30 seconden tot 1 minuut. Dit creëert een intense, metabolische training die zowel kracht opbouwt als het lichaam dwingt om meer calorieën te verbranden, zowel tijdens als na de training (het zogenaamde “afterburn effect”).

Voordelen van German Body Composition

  1. Spieropbouw en vetverlies: Door de hoge intensiteit en het gebruik van samengestelde oefeningen stimuleert GBC spiergroei terwijl het lichaam vet verbrandt.
  2. Tijdbesparend: Vanwege de intensiteit van de trainingen hoef je minder tijd door te brengen in de sportschool om resultaten te behalen.
  3. Metabolische boost: Het constante bewegen en de korte rustperiodes verhogen de stofwisseling, wat kan helpen bij het verbranden van extra calorieën.
  4. Groeihormoon: Doordat er tijdens de training meer lactaat wordt geproduceerd zal het lichaam worden gestimuleerd om meer groeihormoon af te geven.

Is German Body Composition voor iedereen geschikt?

Hoewel German Body Composition veel voordelen biedt, is het belangrijk om te erkennen dat het een veeleisende trainingsstijl is. Beginners kunnen het moeilijk vinden om de intensiteit bij te houden en lopen mogelijk een verhoogd risico op blessures als ze niet correct worden begeleid.

Conclusie

Het German Body Composition-trainingsprincipe heeft de potentie om zowel ervaren als beginnende sporters te helpen bij het behalen van hun fitnessdoelen. Met de nadruk op zowel spieropbouw als vetverlies, en de tijdbesparende aard van de trainingen, is GBC een aantrekkelijke optie voor diegenen die efficiënt willen trainen en resultaten willen zien.


Ben jij personal trainer?

En ben je opzoek naar de beste voedingssupplementen voor jouw klanten? Bestel ons gratis Try Out pakket en ervaar de kwaliteit van Essentials!